Reis van kinderen en minderjarigen

Voor de routes in Frankrijk

  • Kinderen jonger dan 12 jaar moeten vergezeld zijn van een persoon van boven de 18 jaar.
  • Minderjarigen tussen 12 en 16 jaar mogen zonder begeleiding reizen op voorwaarde dat ze hiervoor een schriftelijke toelating hebben van hun wettelijke vertegenwoordiger.

Je kunt hier een modelbrief downloaden voor de schriftelijke toelating van minderjarigen tussen 12 en 16 jaar die zonder begeleiding reizen:


Pour les trajets des mineurs hors de France :

  • Toelating om het grondgebied te mogen verlaten, ondertekend door de ouders (of wettelijke voogd), samen met een kopie van een identiteitsbewijs van de verantwoordelijke ondertekenaars.
  • Identiteitsbewijs.

Vanaf 15 januari 2017 mogen minderjarigen die niet vergezeld zijn van een persoon die het ouderlijk gezag over hen uitoefent, het grondgebied niet meer zonder toelating verlaten. De toelating om het grondgebied te mogen verlaten is van toepassing voor alle minderjarigen die in Frankrijk verblijven, ongeacht hun nationaliteit. Het toelatingsformulier om het grondgebied te mogen verlaten moet opgemaakt en ondertekend worden door een ouder (of wettelijke voogd) en vergezeld zijn van een kopie van een identiteitsbewijs van de ondertekenende ouder. Meer informatie vind je op de ‘site officiel de l’administration française’.

Baby’s van minder dan twee jaar

Baby’s die op de dag van vertrek tussen 0 en 24 maanden oud zijn, reizen voor halve prijs.

Bij het opstappen moet je het identiteitsbewijs van je kind voorleggen, vergeet het dus zeker niet.

Reis je met een klein kindje? Denk eraan om een stoelverhoger mee te brengen. Zo kan je oogappel meegenieten van het mooie landschap.