EEN STADSGIDS VOOR AMSTERDAM

by @Jean Pol Lejeune

Amsterdam reisgids

Met haar musea en wereldberoemde kanalen is Amsterdam vol historische  plaatsen die om het even welke reiziger zullen bekoren. Met haar lange en schitterende geschiedenis enerzijds en de walletjes en haar cafécultuur anderzijds heeft Amsterdam iets voor iedereen en is het de ideale bestemming voor de Belgische reiziger die er eens op uit wil gaan en niet te ver wil reizen.

Geschiedenis van de stad

Amsterdam, hoofdstad van Nederland, is een stad met een lange en wisselvallige geschiedenis. Algemeen wordt Amsterdam beschouwd als de meest beplande stad van West-Europa. In de 17de was dit het centrum van de wereldeconomie.

Tegenwoordig geldt het als een verdraagzame en ontspannen stad met een groot aantal bijzondere attracties. Het is ook de stad waar bekende figuren zoals Peter Post, Eddie en Alex Van Halen, André Rieu, Vincent Van Gogh en natuurlijk Anne Frank, geleefd hebben of nog leven.


©Images_of_Money

Voornaamste attracties

Enkele van de hoofdattracties van de stad die een bezoek waard zijn:

 • De Dam: het centrum en het hart van Amsterdam, waar zich veel intriges afgespeeld hebben
 • Anne Frank Huis: het beroemde museum en huis van een jonge familie die zich daar verborg tijdens de Nazi-vervolging
 • Windmolens: blijf op de uitkijk voor éénvan de acht traditionele windmolens van de stad
 • Kanalen: Amsterdam staat bekend als het “Venetië van het noorden” en de kanalen zijn even typisch als de fietsen en de windmolens
 • De Walletjes: het centrum van het beruchte nachtleven
 • Oude Kerk: schept een serene sfeer temidden van de Walletjes

Amsterdam leren kennen

Aangezien u nu een overzicht van de stad heeft en van wat er te zien is, laten we Amsterdam van dichterbij bekijken en zo de bijzondere attracties voor reizigers vanuit Brussel belichten.


Winkelbuurten

Of u op zoek bent naar modieuze boetieks of traditionele markten, Amsterdam heeft van alles te bieden. De Noordermarkt is het plein waar elke week een paar leuke markten gehouden worden die ideaal zijn om eens met de lokale straatverkopers te praten. Deze markten worden al sedert de 17de eeuw gehouden.

In de Pieter Cornelisz Hooftstraat vindt u luxe-artikelen, terwijl De Bijenkorf een warenhuis en een winkelcentrum is met een eindeloze keuze en variëteit. 

Voor de meeste winkelbehoeften kunt u ook nog terecht in de 1km lange Nieuwedijk-Kalverstraat dichtbij het Centraal Station. Hier vindt u topwinkels bij de vleet waar alles te vinden is, van kleding en cadeautjes tot muziekinstrumenten en boeken.


Amusement

Amsterdam is een bruisende stad waar bezoekers allerhande toffe dingen kunnen doen. Van gezellige cafés tot gesofisticeerde bars, restaurants zonder weerga en bruisende nachtclubs; Amsterdam heeft alles te bieden! De volgende etablissementen worden aanbevolen:

 • Café Gartine – allerhande lekkernijen en een merkwaardige verzameling antiek
 • Café Hoppe – een bar die al meer dan 300 jaar bestaat. Dit is het beste café voor traditionele biersoorten
 • Restaurant Greetje – een sensationeel restaurant waar traditionele Nederlandse gerechten, gemaakt met lokale ingrediënten, geserveerd worden
 • Nightclub Escape – al 20 jaar een hotspot van de stad. Een toffe club om de nacht in weg te dansen
 • Ontspanning in de loop van de dag: Het Concertgebouw – bewonder de architectectonische schoonheid van dit gebouw uit 1888 of woon elke woensdag  om het half uur een gratis concert bij!

 

Activiteiten

Met een verscheidenheid aan attracties heeft Amsterdam beslist iets te bieden wat bij reizigers uit Brussel in de smaak zal vallen. Laat de Belgische slagvelden van de Eerste Wereldoorlog achter en verken de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Amsterdam door het Anne Frank Huis te bezoeken. Het museum van de wereldberoemde dagboekschrijfster is een sombere maar boeiende plek die beslist een bezoek waard is.

Het Rijksmuseum is ook een populaire attractie met zijn ongeëvenaarde verzameling kunstwerken. Het Van Gogh Museum is toegewijd aan één van de bekendste burgers van deze stad.

Een uitstapje naar de Dierentuin Artis Amsterdam is een aanrader voor families. Afgezien daarvan is een bezoek aan de kanalen, de parken en windmolens ook essentieel. Fietsen is ook erg populair in de stad. Waarom zou u niet eens de bekendste en beste locaties op die manier bezoeken?


Reistips

Volg deze reistips om alles uit uw volgende vakantie te halen:

Openbaar vervoer

 • De fiets is de beste manier om de stad te bezoeken maar u kunt de stad ook verkennen via het netwerk van kanalen. Een fiets huren kost gewoonlijk rond €8 per dag.
 • Metro, tram and busdiensten zijn ook beschikbaar. Kaartjes zijn te koop voor een bepaalde reistijd, niet een afstand. Een deel van de metro onder de oude stad is nog in aanbouw.  Onderzoek daarom uw route voor vertrek

Lokale delicatessen die u moet proeven

 • Stroopwafels: met stroop gevulde platte wafels
 • Poffertjes
 • Frieten
 • Hollandse kaas: Edam en Gouda zijn de bekendste. Probeer ook de andere soorten

Denk eraan

 • Fietsers zijn overal. Pas dus op als voetganger
 • Pas op voor zakkenrollers. Zorg ervoor dat waardevolle artikelen altijd goed weggeborgen zijn
 • De walletjes zijn veilig maar pas toch op als u die buurt bezoekt

 

 

Niet op het toeristisch circuit

Wil u van uw vakantie een ontdekkingsreis maken? Kijk eens naar deze Amsterdamse bestemmingen die toeristen gewoonlijk niet bezoeken.

 • Kattenkabinet: een uniek museum dat aan de culturele betekenis van katten gewijd is
 • Kermis: Amsterdamse kermissen hebben een lange en levendige geschiedenis.  Zoek de data op voordat u uw trip boekt en zorg ervoor dat u van de partij bent.
 • Strand West: stedelijk strand dat het hele jaar open is voor pret op het strand
 • Hortus Botanicus: een van de oudste botanische tuinen in de wereld (aangelegd in 1638). De ideale plek voor een rustige wandeling temidden van meer dan 6000 planten en 4000 verschillende plantensoorten 

 

A guide by @Jean Pol Lejeune

Jean Pol LejeuneJean-Pol Lejeune behoort tot Generatie Y en is een artiest met een bijzondere perceptie. Als getalenteerd graphic designer heeft hij een scherpe visie op schoonheid.

Jean-Paul, AD / blogger / snapshooter / graphic designer, weet te verleiden met zijn zachtheid en waardering voor al wat hedendaags is. Hij werd geboren in het nachtleven, groeide op in de homocultuur en heeft een voorliefde voor mode en muziek. Jean-Pol, hét gezicht Gus Magazine.

Met zijn project Brussels Is Burning bereikte hij de top van de Brusselse kunstenaars die de stad doen bruisen. Zijn zwart-wit foto’s, die hij vaak neemt in nachtclubs wanneer hij uitgaat, geven gestalte aan de Facebook-generatie. Dynamisch en krachtig, met één klik vertelt deze generatie hun uitgaansleven. Zijn kunst om op het juiste moment briljante foto’s vast te leggen, maakt van Jean-Pol de beste snapshooter van het Belgische nachtleven.